Waarom een blog over kinderen en natuur? Die vraag krijg ik de laatste tijd vaak te horen. Nou, het antwoord is simpel, omdat kinderen en de natuur onze toekomst zijn! Ruim 15 jaar houd ik mij al bezig met het verbinden van kinderen met de natuur, met name via mijn ontwerpen voor groene schoolpleinen en natuurspeelplaatsen.

In 1998 studeerde ik af aan de opleiding ‘Tuin- en landschapsinrichting’ van Hogeschool Larenstein in Velp. Ik werkte bij diverse landschapsarchitecten en ingenieursbureaus, maar mijn groene hart werd keer op keer teleurgesteld. In de landschapsarchitectuur bleek veel om geld en ego te draaien en niet om natuur, biodiversiteit, mensen en gezondheid. Ik hoopte vurig dat de generaties na ons beter met hun leefomgeving om zouden gaan. Dit zette mij aan het denken; want zouden er in de toekomst nog wel mensen zijn die zich voor de natuur inzetten?

Daarmee was voor mij de cirkel rond! Want we hebben kinderen nodig met liefde voor de natuur om de natuur in de toekomst te beschermen en te beheren. Maar we hebben nu de natuur nodig om kinderen deze liefde te laten ontdekken.

Vanaf die dag ben ik mij verder gaan verdiepen in alle thema’s rondom kind en natuur, en dat zijn er heel wat!
Zo is er een direct verband tussen natuur en onderwijsprestaties, gezondheid, psychologie, pedagogiek, leefbaarheid, de toekomstbestendige stad en sociale cohesie. Veel van mijn passies kan ik kwijt in de ontwerpen die ik als ‘RIS’ (ons ontwerpbureau heet Bureau RIS) maak, maar veel van mijn ervaring, kennis en liefde blijft ongedeeld, tot vandaag!

Met mijn blogs hoop ik mensen te inspireren om op avontuur te gaan en hen bewust te maken van het belang (en plezier!) van vrijheid voor kinderen. Vrijheid om te ontdekken en te onderzoeken.

Help je mee? Volg ons op facebook, Twitter en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *