Inmiddels is 2021 een feit! Iedereen een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar gewenst!
Het afgelopen jaar is wel een heel bijzonder jaar geweest, vrijwel alles stond in het teken van het coronavirus. Een jaar vol tegenstellingen; verdriet en dankbaarheid, lockdown-stilte en online-stress, saamhorigheid en eenzaamheid.

Veel stof om over na te denken, veel gevoelens die plots aan de oppervlakte komen. Normaliter hebben wij Nederlanders ook altijd wel een mening over alles, maar met de coronapandemie was onze persoonlijke mening niet van groot belang. Vorig voorjaar hadden we een gemeenschappelijk doel, de gezondheidszorg overeind houden. Samen; één voor allen, allen voor één. Ondanks de fysieke 1,5 meter afstand, zorgde dit voor een gevoel van warmte en saamhorigheid. Het was een jaar waarin we ouderen weinig konden zien, waarin het thuisonderwijs voor vele uitdagingen zorgde. Ook hebben we hard aan onszelf gewerkt, want er werd heel wat van ons gevraagd. We moesten nóg flexibeler, nóg geduldiger en nóg positiever zijn dan gewoonlijk, anders was het simpelweg niet vol te houden.

In 2021 hopen we dat het coronavirus langzaamaan naar de achtergrond verdwijnt en wij onze oude leventjes weer kunnen voortzetten. Toch hoop ik dat de afgelopen onzekere maanden ook mensen de ogen hebben doen openen. Want waar zijn we toch allemaal mee bezig?
We rennen zo hard dat we amper tijd hebben om na te denken waar we eigenlijk naartoe rennen?

De verplichte lockdown heeft veel mensen tot denken gezet. Mensen slaan nieuwe wegen in, veranderen hun leefstijl of komen met creatieve ideeën om deze crisis door te komen. Ook ik ben aan het denken gezet. De rust die plots ontstond door de lockdown, gaf mij de ruimte om eindelijk door te pakken met Kind en Natuur. Het idee had ik al jaren, maar nooit was er tijd en ruimte.

Juist nu, nu we op onszelf worden teruggeworpen, nu de maakbare wereld van winkels en evenementen even stil is gevallen. Juist nu zien we waar we onze prioriteiten zouden moeten hebben. Voor mij is daar geen twijfel over; onze focus moet liggen bij de generaties na ons en de aarde waarop wij leven. Ik wens iedereen een gezond 2021!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *