De lockdown hype: wandelen!

Vanavond om 0.00 uur gaat Nederland opnieuw in een lockdown.
Thuiswerken, thuisscholing en zo min mogelijk vervoersbewegingen om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Veel mensen voelen zich opgesloten door de maatregelen en gaan wandelen, wandelen en nog meer wandelen. Dat is niet gek, want wanneer de muren op je af komen, dan wil je maar één ding…vluchten!

En eigenlijk is dat precies wat je doet wanneer je gaat wandelen, vluchten, alles even achter je laten. Eenmaal buiten ontspan je door de temperatuur, de luchtstroming en de – letterlijke- ruimte die je ervaart door tussen de muren weg te gaan. Inmiddels weten we uit onderzoeken dat het wandelen in de natuur ook daadwerkelijk effect heeft op onze gemoedstoestand en gezondheid. Natuurlijk beseffen we allemaal dat bewegen gezond is en ook dat het inademen van frisse lucht gezond is. We ervaren ontspanning wanneer we door de natuur struinen. Wat veel mensen niet weten is waar dat nu eigenlijk aan ligt.

Eén van de oorzaken van ontspanning is terug te leiden tot onze hersenen en ons gezichtsvermogen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer wij repeterende structuren zien met onze ogen, dit een seintje geeft aan onze hersenen. Onze hersenen registreren als het ware een patroon, in plaats van losse elementen. Al wandelend door een bos zou het opslaan van 100.000 bladeren aan de bomen veel ‘werkruimte’ in je hersenen kosten. Het verwerken van al die informatie zou ons doen uitputten. Wanneer onze hersenen echter een patroon ontdekken, dan slaan onze hersenen als het ware enkel het patroon op en niet alle individuele bladeren. Dit geeft een gevoel van rust.

Wil je meer over lezen over stressreductie door de natuur, dan is dit een interessant onderzoek om te lezen: ‘Gezondheidsbaten natuurspelen’.
Klik hier om het artikel te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *