Vorige maand zat ik in een online-meeting met studenten van diverse hogescholen. Zij deden een onderzoek naar natuurspeelplaatsen en natuurlijk spelen. Aangezien ik gespecialiseerd ben in het ontwerpen en realiseren van speelnatuur en groene schoolpleinen, ben ik door de studenten geïnterviewd.
Tijdens de eindpresentatie van de studenten, vertelden zij dat er nog maar weinig literatuur te vinden was over dit ‘nieuwe’ onderwerp. Ik heb het niet gezegd in de meeting, maar ik schrok van die opmerking!
Buitenspelen met niets anders dan de natuur is natuurlijk niets nieuws, het is juist van álle tijden. En ook aan literatuurstudies, boeken en onderzoeken ontbreekt het niet. Soms moet je even over de grens zoeken, in Scandinavië of Amerika, maar ook in Nederland is er volop kennis en expertise. Zelf las ik in 2007 het boek ‘Vrij spel voor natuur en kinderen’ van Willy Leufgen en Marianne van Lier, maar op dat moment waren de auteurs al ruim 20 jaar bezig om het belang van speelnatuur onder de aandacht te brengen.
‘Nieuw’ zou ik het thema natuurlijk spelen dan ook niet willen noemen. Maar wanneer het voor veel mensen toch als een nieuwe trend voelt, dan betekent het dat er nog héél wat werk te verzetten is om bij iedereen tussen de oren te krijgen dat buitenspelen mét de natuur van onschatbare waarde is voor ons mensen.
Meer daarover in een volgend blog!
Benieuwd naar interessante boeken en onderzoeken? Snuffel dan gerust even rond op de site of ga direct naar Boeken.
